Ungdom i huset
«Ungdom, det er først og fremst hormonenes overmakt over argumentene.»
David Frost
«Mamma og pappa skjønner ingenting» og «vet ikke» er typiske utsagn fra ungdommen i familiesamtaler, mens de signaliserer med kroppsspråket at de ikke er interessert, fordi alle voksne er dumme og skjønner ingenting.
Ofte handler det om at ungdommen opplever å bli misforstått eller ikke bli hørt. Dette skaper konflikter med foreldrene. Det er kanskje ikke så rart når man på den ene siden har et barn som strever etter å bestemme selv og på den andre siden har bekymrede foreldre som ønsker å beskytte.
Hva er viktig for foreldre å ha med seg i tankene omkring det å ha ungdom i huset?
Utviklingsårene. Ungdommen gjennomgår store endringer på kort tid i ungdomsårene. Det gjelder fysisk, psykisk og sosialt. Ungdom er sårbare i denne fasen.
Ungdom prøver ut grenser. Noen mer enn andre. Sånn er det. Det er ikke for å være slemme eller vrange. Men det er noe av ungdommens jobb med å finne veien inn i voksenlivet.
Å være ungdom er som å være barn og voksen samtidig eller om hverandre. Det skaper forvirring og det skaper konflikt med omverdenen og med mor og far.
I ungdomsårene er ofte venner og fritid viktigere enn foreldrene. Foreldrene kan oppleve ungdommen som avvisende og det kan være vanskelig og sårt.
«Out of order» burde det noen ganger stått i pannen på ungdommen. Det er ikke alltid at man som foreldre forstår hva ungdom gjør eller sier. Som foreldre bør man prøve ikke å forstå alt, men heller akseptere at ungdommen tenker annerledes. Velg heller ut de kamper som er viktige og ikke lag konflikter av stort og smått.
Oppdag gleden det er å ha en ungdom i huset. Barnet ditt er på vei til å bli et selvstendig og kompetent menneske med egne, sterke meninger og mye kunnskap i bagasjen. Det bidrar til at vi som foreldre får mye tilbake og blir utfordret på egne verdier, tanker og holdninger.
Foreldrenes rolle er svært viktig i ungdomsårene, selv om det ikke alltid oppleves slik for foreldrene. Det er viktig å snakke med ungdommen, lytte og å veilede. Det er viktig å være tålmodig og å tåle avvisninger. Det er i ungdomsårene man prøver og feiler og der ligger mye læring på veien til å bli en voksen.
Foreldre som opplever utfordringer med ungdommen, kan kontakte familiekontoret for råd og veiledning. Familieterapeuten hjelper familien til å skape et samarbeidsklima hvor foreldre og ungdom sammen får felles forståelse av det som er vanskelig. Familien får hjelp til å snakke sammen og å komme frem til løsninger som fungerer for både ungdom og foreldre.
Nyttige lenker
Foreldrehverdag: https://bufdir.no/foreldrehverdag/?gclid=EAIaIQobChMI4I2i54_R8gIVkwDmCh1W8gRiEAAYASAAEgLg1fD_BwE
Ung.no: https://ung.no/
SMS til 911 24 612
Skriv en enkel forklaring
hvorfor du vil snakke med oss.
Ingen sensitive opplysninger.
Vi tar kontakt med deg.
Schweigaardsgate 11, 3. etasje
3717, Skien
Ring 35 50 58 70 for timeavtale.
Kontor og telefontid 08.30 til 15.00.
Grenland Familievernkontor
er en del av Bufetat