småbarnshverdag

Få hverdagen til å fungere i småbarnstida

Hverdagslivet med små barn kan være en utfordrende tid. Man er kanskje nybegynner i foreldrerollen og usikker på hva som er riktig å gjøre. Noen ganger vet man at det ikke hjelper å kjefte, men man gjør det likevel. Det er vanlig å lure på om man er en god mor eller far.

Det kan ofte bli mangel på søvn, og sykdom kommer alltid like overraskende. Med sykdom kommer diskusjonen om hvem som skal være hjemme med barna, hvem som skal vaske badet eller hvem som har rett på litt egentid. Kanskje er én hjemme i fødselspermisjon mens den andre jobber, og det er vanskelig for dere å forstå hvordan den andre har det akkurat nå?

I småbarnstida har man ofte hovedfokus på barna – og mindre fokus på parforholdet og egne behov. Man har ikke tid, orker ikke, og noen ganger glemmer man kanskje hvordan det er å være kjærester. Ofte har du og partneren ulike behov både med tanke på kos og sex – og det å prate sammen. Dette kan for noen blir en diskusjon som stadig gjentar seg. Man opplever seg ikke forstått eller møtt, og kan føle seg alene i forholdet. Eller kanskje avvist.

Levering av barna i barnehage og på SFO. Løpe på jobb – og løpe hjem. Hente barna på hjemveien og skvise inn middagslaging før fotballtreningen. Henter du hvis jeg leverer barna? Jeg har et møte på jobb – og du skal vel trene kl. 19? Når barna er i seng og vi sitter tungt i sofaen; hva er det så igjen av tid og energi til oss som par? Og til en selv? Når vi er slitne, og det du sier til meg oppleves negativt og sårende, selv om jeg vet du ikke mente det sånn. Og jeg blir lei meg – og du blir sint. Og dette mønsteret blir hverdagen. Hva gjør vi da?

Det kan være godt å snakke med en terapeut som kan fortelle dere at alt dette er vanlig og at småbarnstida er en fase; «slik som det er nå, vil det ikke være for alltid». Kanskje man trenger hjelp til å finne en ny måte å være kjærester på. Kanskje man kan starte i det små med en kjærestekveld i uka; se en god film eller snakke litt, lage mat eller gå på kino?

Noen ganger trenger man hjelp til å tydeliggjøre det man er usikker på; Vil du fortsatt være sammen med meg? Hva trenger du for å fungere i hverdagen sammen med meg? Hva trenger jeg for å fungere med deg? Hva kan vente til helg og ferier? Hva trenger barna av oss?

Kanskje trenger dere også konkrete innspill for å håndtere en hektisk hverdag; lage en liste, prioritere; hva er viktigst å få gjennomført i dag? Hva kan vente? Kan det være lurt å sette av tid til å prate og til å være kjærester? Det kan også være godt å få hjelp til å holde oppe det man så lett glemmer; at man ofte gjør så godt man kan – og at det er godt nok. Alle par og familier er forskjellige – og har forskjellige behov. Det viktigste kan handle om å finne «sin greie»; hva vil vi? Hva er viktig for oss?

Nyttige lenker

Foreldrehverdag: https://bufdir.no/foreldrehverdag/?

Folkom: https://www.folkom.no/