Barneoppdragelse

Har du opplevd at 3-åringen hyler på butikken fordi du har sagt nei til is? At diskusjoner rundt «spilletid på ipaden» skaper dårlig stemning på ettermiddagene? Eller at tenåringen tramper ut av døra fordi «det er dårlig gjort! Alle andre får jo lov!»
Foreldres viktigste og kanskje vanskeligste oppgave er barneoppdragelsen. Og i en travel hverdag kan dette sette foreldre og parforholdet på prøve. Det finnes et hav av gode råd rundt barneoppdragelse. Her er noen tips på veien.

Grunnlaget for god grensesetting starter lenge før grensen settes! Lag hyggelige stunder og bruk tid sammen. Dette gjør at man tåler bedre de dårlige dagene.
Vær raus med å gi positive tilbakemeldinger. Selvbildet bygges i samspillet med de nærmeste. Gi minst 5 ganger så mange positive som negative tilbakemeldinger.
Gi positive tilbakemeldinger på gode egenskaper hos barnet, innsatsen det har gjort, o.l. fremfor å fokusere på resultatet. Dette styrker barnets selvfølelse ( «så snill du er mot andre», «nå har du jobbet veldig hardt for å få det til» fremfor «så flink du er»).

Forebygg konfliktsituasjoner ved å ha gode rutiner og forberede barnet på hva som skal skje («nå skal vi på butikken, og da skal vi ikke kjøpe noe annet enn det vi har på listen. Så hvis dere spør så kommer jeg til å si nei» eller «om 5 min skal vi skru av barne-tv»).
Si hva du ønsker at barnet skal gjøre istedenfor å si hva det ikke får lov til («fint hvis du legger skittentøyet i kurven» heller enn «ikke legg klærne på gulvet»). Følg opp beskjeder og regler konsekvent. Si heller ja med en gang enn å gi etter for mas. F.eks på spørsmål om spilletid på ipad. Bruk anledningen til å øve barnet i problemløsning når dere står overfor en situasjon med motstridende interesser («nå ville både du og søsteren din ha den leken samtidig, hva kan vi gjøre da tro?»)

Gi barnet valg der det er mulig. F.eks. kan ikke barnet velge om det skal ha på vinterjakke eller ikke, men kan velge om det vil ha den eller den?
Husk at man ikke trenger å være enig for å lytte og for å ta imot den andre sine følelser! Når barnet/ungdommen er frustrert, lei seg eller sint så trenger det gjerne at den voksne «ser» følelsen de har («nå skjønner jeg at du ble veldig skuffet..», «er du redd for ikke å få det til..», «ble du sint fordi du syntes det var urettferdig..») og prøver å forstå situasjonen fra deres ståsted («fortell hva som skjedde») for å roe seg ned og bli mer klar for å lytte til den voksne.

Lek og le med barnet ditt, men le ikke av. Gi barnet gode forklaringer. Enkle belønnings-skjema kan fungere godt som «gulrot» for yngre barn. Vær et forbilde. Barn gjør som du gjør, og ikke som du sier. Hold hodet kaldt og hjertet varmt! Å kjefte hjelper ikke. Gå ut av situasjonen og ta deg en liten pause dersom du ikke klarer å holde deg rolig.
I havet av gode råd til foreldre så husk at ingen er perfekte! Dersom dere opplever utfordringer med barneoppdragelsen som dere trenger hjelp med, så ta kontakt med oss for veiledning. Vi har også to PMTO terapeuter. PMTO er et foreldreveiledningstilbud til foreldre som opplever samspillet med barnet som «låst» og utfordrende. Modellen tar sikte på å redusere negativ oppførsel og fremme en positiv utvikling av barnet. Målgruppe er barn fra 3-12 år.

Litteraturtips
Foreldrehjelpen (Launes & Svendsen, 2006)
Selvfølelsen hos barn og unge (Øiestad, 2011)